HACCP to skrót od angielskiej nazwy Hazard Analysis and Critical Control Points, co tłumaczy się na język polski: System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punków Kontroli (to system zarządzania jakością produktów spożywczych).
Zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia w Polsce od 25 sierpnia 2006 roku, system jest obowiązkowy dla wszystkich podmiotów mających kontakt z żywnością to jest: Zakłady produkujące zrywność; sklepy z żywnością, bary restauracje, magazyny z produktami spożywczymi, transport żywności itp. …
W ramach usługi oferujemy:
- przeprowadzanie Audytu Zerowego, mającego na celu rozpoznanie potrzeb firmy, przegląd aktualnej dokumentacji
- opracowanie kompletnej dokumentacji: Księgi HACCP, Księgi GMP/GHP, wszelkich niezbędnych procedur i instrukcji
- pomoc doświadczonych Konsultantów
- szkolenie pracowników i kierownictwa z zakresu wymagań systemu HACCP i GMP/GHP
- dostosowanie czasu pracy do potrzeb Klienta
- wsparcie Konsultanta podczas Audytu Certyfikującego
Co zyskujemy wdrażając system HACCP:
- spełnienie wymogów prawnych
- zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego produktów
- poprawa jakości produktów
- wzrost zaufania klientów
- obniżenie kosztów związanych z wyprodukowaniem i wprowadzeniem na rynek produktów niebezpiecznych
- poprawa organizacji zarządzania w przedsiębiorstwie